@paap_research
PAAP research project

Obiective

ETAPA 1 (03.01.2025-31.12.2025)

Studiul denaturarii / renaturarii proteinelor in diferite conditii experimentale in absenta si in prezenta polifenolilor (O1) si Investigarea efectului polifenolului asupra stabilitatii termice a proteinei dupa incubare la diferite temperaturi si intervale de timp, urmarind identificarea fibrilelor de tip amiloid (O2 partial).

O1.A1.1 Stabilitatea termica a proteinelor in diferite conditii experimentale

O1.A1.2 Efectul variatiei concentratiei de polifenol asupra stabilitatii termice a proteinelor

O1.A1.3 Studiul cinetic al denaturarii termice a proteinelor si influenta concentratiei de polifenol

O2.A2.1 Variatia in timp a stabilitatii proteinelor la diferite temperaturi, in absenta si in prezenta de diferite concentratii de polifenol

O2.A2.2 Stabilitatea termica a agregatelor proteice dupa incubare, in absenta si in prezenta polifenolului

Rezumat executiv, etapa 1  

Obiectivul O1 a avut ca scop studiul denaturarii/renaturarii proteinelor in diferite conditii experimentale in absenta si in prezenta polifenolilor. In cadrul studiului calorimetric (O1.A1.1) s-a evaluat stabilitatea termica a 5 proteine (BSA, BHb, BLG, Lys, zeina) in diferite conditii experimentale. Activitatea O1.A1.2 a evidentiat efectul variatiei concentratiei a cate 2 polifenoli asupra stabilitatii termice a fiecarei proteine studiate. Mecanismul denaturarii termice a fiecareia dintre cele 5 proteine, in absenta si in prezenta unui polifenol, a fost investigat in studiul cinetic desfasurat in cadrul activitatii O1.A1.3. Efectului polifenolului asupra stabilitatii termice a proteinei dupa incubare la diferite temperaturi si intervale de timp, urmarind identificarea fibrilelor de tip amiloid, a constituit obiectivul O2 al proiectului. In cadrul activitatii O2.A2.1 a fost realizata caracterizarea stabilitatii termice in timp pentru cele 5 proteine, la diferite temperaturi, in absenta si in prezenta de diferite concentratii de polifenol. Stabilitatea termica a agregatelor pentru cele 5 proteine, obtinute dupa incubare in conditii specifice, in absenta si in prezenta a cate 2 polifenoli, a fost investigata in activitatea O2.A2.2.

Indicatori de rezultat, etapa 1  

  •  trimiterea spre publicare a 2 articole ISI [2/2]

  •  participarea la 2 conferinte stiintifice [7/2]

  •  1 raport stiintific de etapa [1/1]

  •  1 website [1/1]

  •  1 cont social media al proiectului [2/1]

Indicatorii de rezultat aferenti etapei 1 au fost realizati in totalitate. Au fost publicate doua articole ISI in jurnale din cuartila Q1 cu factor de impact mai mare de 5. Datele stiintifice obtinute in cadrul etapei au fost diseminate la 3 conferinte internationale prin 7 prezentari, precum si online (website, LinkedIn, Instagram).

ETAPA 2 (01.01.2026-31.12.2026)

Investigarea efectului polifenolului asupra stabilitatii termice a proteinei dupa incubare la diferite temperaturi si intervale de timp, urmarind identificarea fibrilelor de tip amiloid (O2 continuare) si Evaluarea interactiei dintre polifenol si proteine in stare nativa sau agregate proteice, cu scopul obtinerii hidrogelurilor de tip amiloid-polifenol (O3).

O2.A2.3 Identificarea si caracterizarea agregatelor proteice in absenta si in prezenta polifenolului dupa incubare

O3.A3.1 Caracterizarea interactiei dintre proteina nativa si polifenol

O3.A3.2 Caracterizarea interactiei dintre speciile de proteina identificate in urma incubarii si polifenol

O3.A3.3 Efectul concentratiei de polifenol, al timpului de incubare si al temperaturii asupra structurii proteinei

O3.A3.4 Investigarea reologica a tranzitiei sol-gel pentru sistemele fibrile de tip amiloid-polifenol

O3.A3.5 Efectul polifenolului legat la agregate proteice/fibrile de tip amiloid asupra cresterii bacteriene

Indicatori de rezultat, etapa 2

  •  trimiterea spre publicare a 2 articole ISI

  •  participarea la 1 conferinta stiintifica

  •  1 raport stiintific de etapa

  •  actualizare website proiect

  •  actualizare cont social media al proiectului