Description: C:\Users\Cristi\Downloads\TECH4GREEN\TECH4GREEN\img\templogo.jpg

Micro-nanotehnologii pentru monitorizare a gazelor cu efect de sera

PED-2019 Contract nr. 308/03.08.2020

 

Description: C:\Users\Cristi\Downloads\TECH4GREEN\TECH4GREEN\img\left1.jpg

Description: C:\Users\Cristi\Downloads\TECH4GREEN\TECH4GREEN\img\left1bg.jpg

Description: EnDescription: Ro

Description: C:\Users\Cristi\Downloads\TECH4GREEN\TECH4GREEN\img\menudivider.jpg
  Prezentare
Description: C:\Users\Cristi\Downloads\TECH4GREEN\TECH4GREEN\img\menudivider.jpg
  Rezumat
Description: C:\Users\Cristi\Downloads\TECH4GREEN\TECH4GREEN\img\menudivider.jpg
  Obiective 
Description: C:\Users\Cristi\Downloads\TECH4GREEN\TECH4GREEN\img\menudivider.jpg
  Plan de Lucru
Description: C:\Users\Cristi\Downloads\TECH4GREEN\TECH4GREEN\img\menudivider.jpg
  Echipa de Cercetare
Description: C:\Users\Cristi\Downloads\TECH4GREEN\TECH4GREEN\img\menudivider.jpg
  Buget
Description: C:\Users\Cristi\Downloads\TECH4GREEN\TECH4GREEN\img\menudivider.jpg
 Raport
de Activitate


Description: C:\Users\Cristi\Downloads\TECH4GREEN\TECH4GREEN\img\menudivider.jpg
Description: C:\Users\Cristi\Downloads\TECH4GREEN\TECH4GREEN\img\menudivider.jpg

 

 

Raport de Activitate

 Etapa 1 (2020)

Dezvoltarea de materiale noi pentru aplicatii pe senzori si proiectarea si fabricarea mastilor de lucru

 

În prima etapă (2020), datorita timpului scurt de lucru (6 luni) au fost preconizate numai doua activitati si anume:

 

In cadrul primei activitati (1.1) au fost realizate patru tipuri de materiale pentru nanosenzori, cu morfologii diferite, pentru aplicații de detectare a CO2, CH4, O3 . Pentru a obține filme metalice cu structuri diferite s-au folosit mai multe căi de sinteză chimică (metoda sol-gel și metoda hidrotermală). Astfel, pentru fiecare dintre cei patru compuși s-au folosit diferite moduri de sinteză a diferiților compuși

a) Pentru gazul țintă CO2 - au fost utilizate două căi de sinteză diferite pentru a obține heterostructuri de tip CuO-ZnO.

b) Pentru gazul țintă O3 - au fost realizate structuri ierarhice de tip ZnO-SnO2 în două etape.

c) Heterojoncțiunile ZnO-NiO au fost preparate pentru gazul țintă CH4 în două etape.

d) Pentru vaporii de apa (H2O-vapori) au fost preparate două materiale diferite: nanofire ZnO și nanofire ZnO-NiO, combinând metoda sol-gel cu cea hidrotermală.

Fiecare probă a fost tratată termic diferit, fiecare tratament fiind efectuat în funcție de specificul probei. Parametrii intermediari și finali (temperatura și durata) ai tratamentului termic au fost variați pentru a pregăti materiale sensibile, cu arhitecturi diferite care au o sensibilitate ridicată, răspuns rapid și timpi scurti de recuperare.

 

In cadrul celei de a doua activitati (1.2) a fost proiectata structura de senzori necesara testelor preliminare de detectie a gazelor cu efect de sera, precum si substratul de tip ceramic. Senzorul proiectat este format din două tipuri distincte de structuri:

Dispunerea electrodului interdigitat a fost realizată cu ajutorul unui program de proiectare dedicat (CleWin) și a fost urmată de obținerea celor doua măști de lucru

Masca 1 – încălzitorul de Pt și

Masca 2 - traductoare Ti/Au.

 

Etapa 2 (2021)

Caracterizarea materialelor noi si dezvoltarea senzorului de gaz

 

Etapa 2 a avut urmatoarele activitati:

2.1. Modelarea si proiectarea senzorilor de gaz

2.2. Fabricarea structurilor de microsenzori de gaz

2.3. Caracterizarea microstructurilor prin XRD, AFM, SEM, SE

2.4. Optimizarea proprietatilor materialului si depunerea de filme pe microcipuri

2.5. Diseminare si participare la manifestari tehnico-stiintifice

 

Rezultatele mai importante obtinute in cadrul activitatilor de mai sus au fost:

Activitatea 2.1. Masuratorile electrice preliminare efectuate pentru detectia gazelor de interes, realizate pe layout-ul proiectat in etapa 1, au demonstrat necesitatea modificarii traseelor metalice din zona pad-urilor. Astfel, pentru a se obtine un contact electric mai precis intre pad-urile structurii sensitive si pinii conectorului electric folosit pentru masurare, layout-ul structurii finale va avea pad-urile structurii interdigitate duble ca latime (in varianta initiala latimea pad-ului este de 250 µm) precum si o distanta marita intre pad-uri, comparativ cu layout-ul din prima etapa a proiectului.

 

Activitatea 2.2. Dupa ce mastile de lucru au fost procesate s-a trecut la etapa de fabricare a traductorilor doriti a fi folositi pentru detectia gazelor tinta. Acestia au fost realizati pe plachete de ceramica de 4”. Au fost procesate un numar de 3 plachete ceramice cu grosime de 100 µm, numarul total de traductori obtinuti fiind de 150 de chip-uri.

 

Activitatea 2.3. In aceasta a doua etapa, au fost obtinute un numar de 9 tipuri noi de filme pentru detectia gazelor cu efect de sera (CH4, CO2, O3, H2O-vapori), care au fost caracterizate structural (XRD) si morfologic (AFM, SEM). Aceste filme au fost depuse prin metode chimice (metoda sol-gel, sinteza hidrotermala sau exfoliere lichida), metoda aleasa tinand cont de configuratia, respectiv dimensiunile traductorilor utilizati).

 

Activitatea 2.4 Optimizarea proprietatilor filmelor a fost facuta prin:

a) Varierea tipului de filme:  mixte sau dopate cu diferite metale (Sn, In, Cu, Pd), alegandu-se dopantul adecvat pentru gazul tinta.

b) Folosirea a trei tipuri de traductori de dimensiuni şi grosimi diferite şi anume:

                  traductor mare de Au (IDE) / alumina subtire,

traductor mic Au (IDE) / alumina subtire,

traductor mic Au (IDE) / alumina groasa.

c) alegerea de metode de depunere diferite

d) varierea parametrilor de sinteza: precursori, concentratiile solutiilor, timpi de sinteza, numar diferit de straturi depuse

 

Conform tehnicilor de caracterizare AFM, respectiv SEM, filmele depuse pe traductori mari de tip Au (IDE) / alumina subtire prezinta un grad de uniformitate mai mare comparativ cu cele depuse pe traductori de dimensiuni mici de tipul Au (IDE) / alumina subtire sau alumina groasa.

Doparea cu diferite metale, combinat cu metoda de depunere prezinta un rol dublu, avand o influenta atat asupra morfologiei (in urma sintezei hidrotermale se pot obtine roduri/tuburi) cat si a conductiei probei.

Materialele realizate si caracterizate in cadrul etapei 2 a acestui proiect vor fi testate in etapa 3 pentru a putea fi utilizate ca microsenzori in detectia unor gaze de sera (prin conectarea la un modul electronic).

 

                  Activitatea 2.5. In cadrul diseminarii din acest an a fost trimisa o lucrare la o revista ISI (Nanomaterials) si a fost sustinuta o comunicare orala la Conferinţa Cercetării Științifice din Academia Română

 

Etapa 3 (2022)

Testarea, caracterizarea senzorului si demonstratia tehnologiei

 

Etapa 3 a avut urmatoarele activitati:     

3.1. Testarea și caracterizarea senzorilor pentru fiecare model obtinut

3.2. Demonstrarea modelului experimental. Verificarea reproductibilității și fiabilității

       senzorilor si demonstrarea modelului experimental

3.3. Diseminare și participare la manifestări tehnico-științifice

 

Activitatea 3.1. In acest an pentru optimizarea experimentelor au fost realizate:

-         o celula senzoristica noua,

-         un nou tip de traductor  (PIII)

-         s-au adaugat componente noi la setup-ul experimental (in cadrul experimentelor efectuate pentru detectia ozonului), nivelul tehnologic fiind incadrat la TRL4.

-         Au fost obtinute noi filme mult mai senzitive pe baza de CuO si CoO. Ele au fost depuse prin metoda sol-gel si metoda hidrotermala, atat pe traductorii vechi (PI) cat si pe cei noi (PIII)

 

Caracterizarea structurala a filmelor a fost facuta prin XRD, cea morfologica prin AFM si SEM, iar testarea senzoristica a fost efectuata pentru fiecare gaz in parte. Temperaturile de lucru folosite la detectia gazelor de sera s-au situat in intervalul: 25-2200C; temperaturile scazute constituind un avantaj din punct de vedere economic.

 

Activitatea 3.2.

A fost testata fiabilitatea si reproductibilitatea fiecarui senzor la gazul respectiv, timp de 6 luni. Pentru masuratorile de reproductibilitate s-a injectat o concentratie stabilita a gazului tinta (timp de 10 minute), dupa mentinerea senzorului in gazul purtator (10 minute), pentru obtinerea liniei de baza a rezistentei electrice. Injectiile s-au facut de 3 ori succesiv, cu pastrarea senzorului in gazul purtator dupa fiecare injectie cu gaz tinta (10 minute), pentru recuperarea senzorului

Demonstrarea modelului experimental a fost efectuata cu succes utilizand noua celula senzoristica. S-a dezvoltat sistemul portabil pentru achizitia de date de la masuratori in timp real cu ajutorul unei aplicatii dezvoltate pe telefon printr-o conexiune bluetooth.

 

Activitatea 3.3. In cadrul diseminarii din acest an:

- a aparut lucrarea, trimisa anul trecut la Nanomaterials: 2022, 12(1), 19; https://doi.org/10.3390/nano12010019

- La invitatia revistei Nanomaterials, urmeaza a fi trimisa lucrarea  Multifunctional Zn-doped ITO sol-gel films deposited on different substrates. Application as CO2 sensing material

·        Prezentare orala a lucrarii “MOX resistive microsensors for low concentration methane detection”, autori: Paul Chesler, Cristian Hornoiu, Mariuca Gartner, Marin Gheorghe, la

9th International Electronic Conference on Sensors and Applications, Section: Chemo- and Biosensors, ECSA-9, 1-15.11.2022, online. Abstract aprobat

 

Concluzii la final de proiect

Nivelul TRL 4, prevazut in propunerea de proiect, a fost indeplinit prin obtinerea de materiale sensibile depuse pe micro-cipuri (traductoare) si prin testarea acestora in conditii de laborator.

Consideram ca acest proiect a indeplinit cu succes toate obiectivele propuse, conducand la obtinerea si optimizarea unui sistem pentru monitorizarea gazelor cu efect de sera, direct legat de activitatile umane, fara a reduce activitatile economice. Nici unul din aceste rezultate nu ar fi fost posibil fara finantarea primita de la UEFISCDI. 

Notă:
                Proiectul și-a propus monitorizarea gazelor cu efect de seră care au legătură directă cu activitățile umane: CO2, CH4, O3, umiditate. Principalul rezultat al proiectului a fost obținerea de tehnologii noi de fabricare a unei rețele de senzori de gaz miniaturizați.
                În acest scop, s-au fabricat trei prototipuri de traductori (Fig. 1 - PI, PII, PIII) cu suport de alumină poroasă și cu electrozi interdigitați din metale prețioase (Au sau Pt), pentru o conducție bună a transferului de sarcină la interfața gaz-solid (gaz țintă - film sensibil). Filmele sensibile (In2O3, ZnO/NiO, CuO, CoO) au fost preparate prin metode chimice economice (hidrotermală, sol-gel) din reactivi disponibili comercial. Senzorii formați din filmele sensibile depuse pe traductoare au fost testați în gazele țintă cu ajutorul instalației din Fig. 2. Celula senzoristică, prevăzută inițial din cuarț, a fost optimizată și a fost creată una din aluminiu care va fi brevetată.
                A fost dezvoltat un sistem portabil pentru achiziția datelor masurate, în timp real, cu transmiterea ulterioară a datelor printr-o conexiune bluetooth pe telefon (Fig. 3). În acest fel, se aduce o contribuție substanțială la informarea, predicția și stimularea acțiunilor pentru reducerea gazelor cu efect de seră.

Fig1

Fig2

Fig. 1 Senzori folosiți experimental

Fig. 2 Reprezentare schematică a instalației experimentale folosită la determinări senzoristice

Fig3

Fig. 3 Sistem portabil pentru achiziția de date în timp real

 

Web site and all contents © Copyright YourName 2005, All rights reserved.

Free website templates